Contemporary new build home

Woore, Shropshire


Canyon Edge

The project is located within a plot specifically designated to five self-build dwellings in rural Shropshire.

The erection of a new build dwelling will provide the clients with a low energy, lifetime home which can adapt to facilitate their future needs. It will incorporate level-threshold access, low energy strategies and a proposal that maximises the site’s characteristics - taking advantage of magnificent views to the south west, and maximising natural light into the building, whilst minimising the prospect of overlooking from the adjoining potential sites.

The dwelling will be set out over two levels with open plan living space as well as self-contained living accommodation located on the ground floor, and the main bedrooms located on the first floor. All the main living spaces are situated to the south of the building to maximise natural light and views that the site has to offer.

Externally, the Cheshire red brick cladding has been chosen to reflect the local vernacular and pay homage to the brick kilns that previously stood on the site.

The dwelling is aligned to a north-south orientation. Much of the glazing is located on the south-west facades, facing the adjacent farmland, which will benefit from the solar gains, however the high-performance panels will help to reduce solar gains in summer and heat loss in winter.

The scheme draws on the use of traditional materials from the local context, yet offers a contemporary level of comfort and design quality for aspirational modern living. It seeks to meet the special requirements of the owner, while retaining a modest scale and unobtrusive appearance.