The Roost

We obtained planning permission in June 2019 to redevelop this existing stable block via a Change of Use application.

The conversion and extension will replicate the current scale of the dwelling, so as not to encroach on the surrounding greenbelt, and will incorporate as many measures as possible to encourage flourishing habitation for wildlife, such as the planting of new indigenous hedgerows, an area allocated to wild flower and grass meadow species, and other elements, such as an upper and lower pool to encourage amphibious and insect habitation.

The dwelling will consist of a series of interconnecting zones at different levels, united by two internal ramps. The first of these zones is the entrance to the house, also containing the garage and plant room. The second, and largest of the zones contains an open plan kitchen/study area and two of the dwellings three bedrooms. The third is the master bedroom suite at the house’s highest level, and at its lowest is the fourth zone which contains a large living area.

The home incorporates SIPs (structurally insulated panels), commonly used in Passivhaus projects, and which are particularly beneficial in achieving airtightness and better insulative properties. These panels are then clad in black painted corrugated steel to retain the aesthetic appeal of the building’s agricultural history.

Anticipated completion late 2020